منطقه شینگن کجاست؟
منطقه شینگن شامل ۲۶ کشور اروپایی (اتریش، بلژیک، جمهوری چک، دانمارک، استونی، فنلاند، فرانسه، آلمان، یونان، مجارستان، ایسلند، ایتالیا، لتونی، لیختن اشتاین، لیتوانی، لوکزامبورگ، مالت، هلند، نروژ، لهستان، پرتغال، اسلواکی، اسلوونی، اسپانیا، سوئد و سوئیس) میشود که توافق کردهاند شهروندان آن ها به طور آزادانه در این منطقه جابجا شوند، به طوری که گویی این منطقه یک کشور واحد است. از ۲۶ کشوری که توافقنامه شینگن را امضا کردهاند ۲۲ کشور عضو اتحادیه اروپا و ۴ کشور دیگر عضو EFTA انجمن تجارت آزاد اروپا هستند. منطقه شینگن اکثریت کشورهای اروپایی را به جز بریتانیا و کشورهایی نظیر رومانی، بلغارستان، کرواسی، قبرس و ایرلند در بر می گیرد. با این حال کشورهایی نظیر نروژ، ایسلند، سوییس، و لیختن اشتاین عضو اتحادیه اروپا نیستند، ولی جزو کشورهای منطقه شینگن هستند و از مزیت مسافرت آزاد در این منطقه بهره مند می باشند. قانون کنترل گذرنامه در بدو ورود برای شهروندان این منطقه حذف شده است.
ویزای شینگن چیست؟
ویزا که در فارسی "روادید" ترجمه شده است، اجازه نامه ای است که توسط آن یک شخص می تواند از کشور متبوع خود به کشور دیگری وارد شود. ویزای اتحادیهی شینگن (Uniform Schengen Visas) یک سند است که برای سفر به کشورهای منطقه شینگن از جانب مقامات مربوطه برای شخص متقاضی صادر می شود.این ویزا برای افراد غیر اروپایی که بخواهند به کشورهای عضو اتحادیه اروپا، حوزه اقتصادی اروپا، سوئیس، کراواسی، بلغارستان، قبرس یا رومانی وارد شوند مورد استفاده قرار میگیرد. ویزای شینگن برای ورود به حوزه شینگن صادر میشود. ایرانیان برای ورود به حوزه شینگن باید از یکی از کشورهای عضو معاهده شینگن مجوز ورود دریافت کنند که این مجوز همان ویزای شینگن است.
نحوه صدور ویزای شینگن چگونه است؟
طبق آمارهای موجود کشور ایسلند همچون ۳ سال گذشته بهترین کشور اروپایی برای اخذ ویزای شینگن بوده است. نرخ رد درخواست ویزا از این کشور در سال ۲۰۱۷ تنها ۰٫۹۶% بوده است. به بیان دیگر از ۷۶۱۰ فرم ارسال شده به سفارتهای ایسلند تنها ۷۳ مورد رد شده و باقی درخواستها ویزا شدهاند. در چهار سال گذشته این کشور منطقه اسکاندیناوی هیچگاه بیش از ۱ درصد درخواستهای ویزا را ریجکت نکرده است. در سال ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ تنها ۱۲ مورد ریجکتی در سفارتهای این کشور ثبت شده، بنابراین میتوان از ایسلند بهعنوان راحتترین کشور اروپایی برای دریافت ویزای شینگن نام برد.اینکه با این ویزا چقدر می توانید در اروپا اقامت کنید بستگی به نوع ویزای شما دارد. اگر ویزایتان توریستی است معمولا با آن به مدت ۹۰ روز اجازه دارید که در اروپا بمانید. این ویزا در صورتی به شما داده می شود که بتوانید به آن ها ثابت کنید که در مدت سفر توانایی این را دارید که از عهده همه خرج و مخارجتان بر بیایید.
مدارکی که شما برای درخواست ویزای شینگن لازم دارید عبارتند است از:
۱ـ فرم درخواست ویزا
۲ـ اصل شناسنامه با ترجمه
۳- سه قطعه عکس رنگی جدید که زمینه سفید داشته باشد.
۴- گواهی اشتغال به کار (برای بازنشستگان، حکم بازنشستگی همراه با آخرین فیش حقوقی)
۵- سند مالکیت با ترجمه
۶- پرینت گردش حساب بانکی سه ماه اخیر با مهر و امضای شعبه
۷- برگه تمکن مالی از بانک به انگلیسی
۸- اصل پاسپورت
۹- پرینت رزرو بلیت پرواز رفت و برگشت
۱۰- پرینت رزرو هتل برای مدت اقامت
۱۱- بیمه درمانی مسافرتی با پوشش کامل خدمات درمانی.
انواع ویزاهای شینگن
سه نوع ویزای شنگن کاملا متفاوت براساس نوع اقامت و بازدید وجود دارد.
۱ـ ویزای شینگن عادی: با این ویزا میتوان به مدت حداکثر ۹۰ روز در طی مدت ۶ ماه در منطقه شنگن سفر کرده و اقامت کنید. ویزای شنگن عادی به سه نوع A،B و C تقسیم میشود:
ویزای نوع A: دارنده این ویزا میتواند در فرودگاههای ناحیه شینگن پرواز خود را تعویض و به مقصد دیگری خارج از ناحیه شینگن سفر نمایند. به ویزای شینگن نوع A ویزای ترانزیت فرودگاهی نیز اطلاق می شود.
ویزای نوع B: ویزای عادی نوع B هم نوعی ویزای ترانزیتی است با این تفاوت که دارنده آن میتواند به مدت حداکثر ۵ روز در خاک ناحیۀ شینگن سفر کند.
ویزای نوع C: دارنده ویزای نوع C به مدت ذکر شده میتواند در تمام کشورهای ناحیه شنگن اقامت و سفر کند. البته خود همین ویزای هم به سه دسته یکبار ورود (Single Entry)، دوبار ورود و چندبار ورود (Multiple Entry) تقسیم میشود.
۲ـ ویزای شنگن با اعتبار محدودِ سرزمینی:
دارنده این ویزا میتواند فقط میتواند در منطقه و کشوری درج شده سفر و اقامت نماید. افرادیکه که این ویزا را دارند فقط حق ورود و خروج به همان کشوری که از آن ویزا گرفتهاند را داشته و امکان تردد به کشورهای دیگر حوزه شینگن را ندارند.
۳ـ ویزای ملی:
این نوع از ویزا که به آن ویزای تایپ D نیز گفته میشود برای دانشجویان، صاحبان کسب و کار و عموما افرادیکه تمایل به تردد در منطقه شینگن در مدت مشخصی را دارند صادر میشود. ویزای تایپ D میتواند یک بار ورود و یا چندبار ورود باشد. در ویزای نوع D یکبار ورود افراد فقط برای دورهای مشخص و تعیین شده حق ورود به کشورهای حوزه شینگن را دارد و پس از آن میبایست به کشور خود باز گردد. اما فرد دارای ویزای چندبار ورود نوع D بدون نیاز به دریافت ویزای دیگر امکان سفر به کشورهای منطقه شینگن بدون محدودیت را خواهد داشت.
شرایط دریافت ویزای چندبار ورود تایپ D به شرح زیر است:
- دانشجویان بینالمللی که جهت انجام پروژههای تحقیقاتی برای مدت زمان مهینی که معمولا کمتر از یکسال است نیاز به سفر به منطقه شینگن دارند.
- دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل در یکی از دانشگاههای منطقه شینگن را داشته باشند که بصورت یکساله صادر میشود و برای اقامت بیشتر قابل تمدید است.
- هنرمندان، ورزشکاران و متخصصانی که با اهداف ورزشی، علمی و پژوهشی به ناحیه شینگن سفر میکنند.
- تجار، بازرگانان و افرادیکه از لحاظ پولی و اقتصادی از تمکن مالی بالایی برخوردارند و قصد سفر بصورت نامحدود به منطقه شینگن را دارند.
- موارد اضطراری در خصوص بیماران و کسانیکه مسئله پزشکی دارند و قادر به ترک منطقه شینگن نباشند.
چند نکته ضروری در خصوص ویزای شینگن
شما باید تاریخ دقیق سفر به اتحادیه شینگن را به درستی هم به میلادی و هم به شمسی بدانید. همچنین شما باید در مورد هدف سفر که به صورت توریستی است کاملا آگاه باشید، یعنی بدانید در چند روزی که در آن کشور هستید از کدام شهرها و اماکن دیدنی بازدید می کنید و در چه تاریخی از آن کشور و یا شهر خارج می شوید. نام هتل ها و آدرس حدودی آنها را بدانید. همچنین اگر جهت دیدار از خویشاوندان به اتحادیه شنگن می روید، اطلاعات کامل شخص را که کجا زندگی میکند؟ شغلش چیست؟ چه نسبتی با شما دارد؟ و… را باید بدانید.
گرفتن این ویزا شرایط و قوانین خاصی دارد و معمولا با مراحل پیچیده ای همراه است و یک خطا در هنگام اخذ آن کافی است تا همه ی مراحل آن را از اول بگذرانید و دوباره از اول درخواست دهید. گرفتن ویزای شینگن مثل هر ویزای دیگری شرایط خاصی را می طلبد. هرکسی اجازه دارد برای ویزای شینگن درخواست بدهد، به شرطی که بتواند تمام مدارک مورد نیاز را به ترتیب ارائه کند و در طول اقامتش در منطقه شینگن استطاعت مالی داشته باشد.
از دلایل اصلی رد شدن ویزای شینگن میتوان به قانع نشدن افسر پرونده در خصوص کیس مربوطه، ارائه توضیحات ناکافی در خصوص هدف و نحوه اقامت، نبود دلایل کافی در جهت اثبات بازگشت متقاضی به کشور مبدأ، ارائه برنامه سفر مبهم، فقدان و یا ناکافی بودن مدارک مالی لازم برای تأمین هزینههای سفر، ارائه ندادن مدارک اقامت و یا مدارک متناقض، فعالیتهای مجرمانه درگذشته یا حال حاضر، پاسپورت مخدوش، آسیبدیده و یا نامعتبر، ارائه مدارک جعلی و عوامل دیگر نام برد.
نقش دلالان در دریافت ویزای شنگن
متاسفانه در سالهای اخیر و با سختتر شدن پروسه دریافت ویزای شنگن، شاهد آن هستیم که عدهای دلال و سودجو اقدام به دریافت وجوه سنگین از متقاضیان نموده تا برایشان ویزا شینگن بگیرند. همانطور که در بالا ذکر شد دریافت این نوع ویزا حساس بوده و دارای پیچیدگیهای خاص خود است. لذا مراقب باشید تا فریب دلالان مدعی اخذ ویزای شینگن را نخورید چراکه در صورت رد شدن ویزا، در پرونده شما نمره منفی درج شده و در اقدامات بعدی برای دریافت ویزا میتواند برایتان مشکلاتی ایجاد نماید. بهتر است پیش از هر اقدامی اطلاعات کامل از شرایط و مدارک لازم برای اخذ ویزا را به دست آورید و خود شخصا اقدام نمایید.
شما برای اینکه بتوانید مسیر گرفتن این ویزا را به راحتی طی کنید توجه داشته باشید که باید تمامی مدارک مورد نیاز هر سفارتی که به آن مراجعه می کنید به صورت تمام و کمال ارایه کنید. این مدارک مورد نیاز ممکن است با توجه به شرایط فرد متقاضی ویزا و کشور صادرکننده آن متفاوت باشد پس بهتر است که به سفارت و بخش توریستی آن کشور مراجعه کنید و همچنین در نظر داشته باشید در مصاحبه ویزا به سوالات کاملا صادقانه پاسخ دهید.